DZIAŁALNOŚĆ IRP : KONFERENCJE

„Zatrudnienie i lokalny rozwój społeczno gospodarczy w Strategii Lizbońskiej.
Głos społeczeństwa obywatelskiego”
„Kapitał ludzki szansą na rozwój Lubelszczyzny”

LUBLIN - 12 MARCA 2007

Dnia 12.03.07 odbyła się w Lublinie ostatnia konferencja z cyklu zatytułowanego „Zatrudnienie i lokalny rozwój społeczno gospodarczy w Strategii Lizbońskiej. Głos społeczeństwa obywatelskiego”, będącej częścią projektu współfinansowanego przez Komisję Europejską. Tematem zorganizowanej w Lublinie konferencji był „Kapitał ludzki szansą na rozwój Lubelszczyzny”.

Konferencja składała się z dwóch bloków tematycznych, z których pierwszy nosił tytuł „Strategia Lizbońska a kapitał ludzki”. Tej części konferencji przewodniczyła pani Francoise Allaire, wiceprezes Stowarzyszenia France-Pologne pourl’ Europe. Podjęty temat miał za zadanie przybliżyć zgromadzonym priorytety odnowionej Strategii Lizbońskiej, a także kwestię nowej generacji funduszy europejskich na okres 2007-2013. Wygłoszone prezentacje i referaty były ukierunkowane na zachęcenie uczestników konferencji do aktywnego udziału we wdrażaniu założeń Strategii Lizbońskiej, do przyczyniania się do zmiany jakości dotychczas istniejących miejsc pracy a także do tworzenia nowych miejsc pracy na lokalnym rynku pracy.

Drugi blok tematyczny zatytułowany „Kapitał ludzki a sytuacja na lokalnym rynku pracy Lubelszczyzny” Pozwolił uczestnikom na głębsze zrozumienie sytuacji rynku pracy Lubelszczyzny, jak również na jego porównanie z rynkiem pracy Lotaryngii. Co więcej, ukazane wyniki badań umożliwiły uczestnikom nie tylko dostrzeżenie istniejących na lokalnym rynku braków ale przyczyniły się również do wyodrębnienia zasobów, na których można się oprzeć w usprawnianiu funkcjonowania rynku pracy Lubelszczyzny. Ciekawych danych dostarczyły w tym zakresie referaty zaprezentowane przez pana Lucjana Tomczuka wicedyrektora Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie pt.„Monitoring zawodów deficytowych i nadwyżkowych w regionie lubelskim”, oraz dyrektora Instytutu Rynku Pracy działającego przy Fundacji Nowy Staw pana Konrada Konefała pt.„Uwarunkowania zamiarów emigracyjnych młodzieży i pracowników ”

Zorganizowana konferencja stanowiła doskonałą okazję do wymiany doświadczeń z francuskimi ekspertami-praktykami pochodzącymi z regionów partnerskich. Zainicjowana w ten sposób debata jest szansą podłożem refleksji na temat długofalowych perspektyw uczestników lokalnego rynku pracy, a także ich dialogu z władzami, lokalnymi samorządami oraz partnerami społecznymi.