RÓWNE SZANSE w PRACY
PROJEKT REALIZOWANY W RAMACH EUROPEJSKIEGO ROKU RÓWNYCH SZANS DLA WSZYSTKICH

OPIS PROJEKTU

W maju 2007 ruszył projekt „Równe szanse w pracy” realizowany w ramach Europejskiego Roku Równych Szans dla Wszystkich (ERRSW), ma na celu poznanie problemu nierówności w pracy i przeciwdziałanie zachowaniom dyskryminacyjnym na lubelskim rynku pracy.

Celami projektu są przede wszystkim: wzrost świadomości obywateli na temat dyskryminacji w pracy i jej przeciwdziałaniu, stworzenie wśród pracowników i pracodawców klimatu tolerancji i akceptowania różnorodności na rynku pracy, a także wprowadzenie dobrych praktyk – przykładów firm, gdzie pracodawcy są pozytywnie nastawieni do osób zagrożonych dyskryminacją.

Projekt składa się z dwóch części – badawczej i promocyjnej. Badawcza ma na celu ocenę stanu faktycznego, jak przedstawia się sytuacja dyskryminowanych, jak ten problem postrzegają pracodawcy, czy może w ogóle nie widzą takiego problemu?

Druga część ma na celu promocję firm, które aktywnie włączają się w działanie przeciwdziałania dyskryminacji. Będzie się to odbywało głównie poprzez organizację konkursu dla pracodawców, a także przez wydanie raportu z badań w formie książkowej. Na zakończenie planowana jest uroczysta gala prezentująca wyniki działania projektu, a także ogłoszenie laureatów konkursu.

Zostanie także przeprowadzona kampania bilbordowa promująca zwycięzców konkursu oraz przesłanie projektu. Kampania będzie przeprowadzona na terenie całego województwa lubelskiego, a informacje dotrą do samorządów lokalnych, związków pracowniczych, instytucji rynku pracy i ogółu społeczności regionu.

W ramach projektu zostaną przeprowadzone badania na lubelskim rynku pracy. Badania będą dotyczyć osób niepełnosprawnych ruchowo i ze względu na choroby układu krążenia i ich sytuacji na rynku pracy. Grupę badawczą stanowią:

PRACODAWCY
OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE
PRACOWNICY SPRAWNI
Zatrudniający osoby N.
Nie zatrudniający osób N.
Pracujące
Poszukujące pracy
Pracujący z osobami N.
Nie pracujący z osobami N.
N. ruchowo
N. z chorobami układu krążenia
N. ruchowo
N. z chorobami układu krążenia
FIRMY MAŁE
(1–49 pracowników)
DUŻE
(50-1000 pracowników)
SUMA

*N. - osoby niepełnosprawne

Badania te mają na celu ocenę sytuacji osób niepełnosprawnych na trudnym polskim rynku pracy. Podjęcie takich badań uważamy za szczególnie ważne, ponieważ w społeczeństwie często panuje błędny stereotyp osoby niepełnosprawnej – chcemy zbadać te postawy i kształtować prawdziwy obraz pracownika niepełnosprawnego, poza ogólnymi stereotypami. Raport z badań zostanie opublikowany w formie książkowej. Odbędą się także seminaria szkoleniowe dla podmiotów lokalnego rynku pracy, związane z tematyką badań. Z kolei część promocyjna dotyczyć będzie pracodawców promujących aktywne zawodowo matki oraz stosujących szeroko pojętą politykę prorodzinną w swojej firmie. Głównym elementem części promocyjnej jest konkurs dla tych pracodawców, którzy rzeczywiście taką politykę wspierającą rodzinę stosują. Nagrodą główną w tym konkursie będzie rozmieszczenie bilboardów z wizerunkiem zwycięskiego przedsiębiorstwa na terenie całego województwa lubelskiego. Na podsumowanie całości projektu, pod koniec roku odbędzie się uroczysta gala.

ZOBACZ HARMONOGRAM PROJEKTU
HARMONOGRAM PROJEKTU DO POBRANIA /.ZIP/